Bereken je 1RM

Welkom bij onze eerste Fact Friday! 

Fact Friday zijn allerlei feiten die te maken hebben met de sportschool, het menselijk lichaam, diëten en nog veel meer! Dus pak je notitieboekje, pen en begin aantekeningen te maken, je zult er geen spijt van krijgen. 

Bereken je eigen 1RM van te voren

Ben je onzeker over een PR waar je voor wilt gaan? Met de Brzycki formule kan je voor jezelf van tevoren kijken of je de PR kan halen. Dit kan belangrijk zijn in het voorkomen van blessures. Want zoals we allemaal weten kunnen blessures gemakkelijk ontstaan bij PR pogingen.

Op het internet zijn veel verschillende manieren te vinden om je eigen 1RM te berekenen, maar de Brzycki methode wordt het meest gebruikt in de medische wereld. Het wordt namelijk gebruikt door fysiotherapeuten van over de hele wereld! 

Om de formule te gebruiken moet je je beste set van een bepaalde oefening die je hebt gedaan invoeren, bij voorkeur in de afgelopen week of twee. Een nadeel van de formule is dat, om accuraat te zijn, deze beste set maximaal 5 reps zijn. 6 reps is nog enigszins accuraat, maar daarna gaat de betrouwbaarheid van de uitkomst snel achteruit. 

De formule

1RM = Gewicht / (1.0278 - (0.0278 x Herhalingen)) 

Bijvoorbeeld: Persoon A zijn/haar beste set squats is 120kg voor 4 herhalingen.  

1RM = 120 / (1,0278 - (0,0278 x 4)).  De 1RM van persoon A zou hier 131kg zijn.

Houd in gedachten dat deze formule een schatting is. Je moet altijd naar je eigen lichaam luisteren, goed opwarmen en je mentaal voorbereiden voordat je een grote lift gaat doen. We hopen dat deze formule je kan helpen bij het voorkomen van blessures en bij het halen van je PR’s.