Het belang van spieren rekken

Welkom bij onze tweede Fact Friday!

Deze week hebben we het over het rekken van je spieren. Pak je notitieboekje, pen en maak aantekeningen. Deze informatie kan je prestaties in de sportschool verbeteren! 

Het potentiële belang van het rekken van je spieren

Er is altijd al een discussie geweest over of het rekken van je spieren invloed heeft op de kracht die je kan uitoefenen. Het hangt van de persoon af of rekken daadwerkelijk helpt of niet bij kracht. Om te weten te komen of het voor jou werkt moeten we de spieren van onder een microscoop bekijken. 

Je spieren zijn opgebouwd uit duizenden en duizenden strengen spiervezels. Deze vezels zijn dan opgebouwd uit honderden en honderden myofibrillen. Deze myofibrillen zijn weer opgebouwd uit duizenden zogenaamde sarcomeren. Deze ongelofelijk kleine dingen, sarcomeren genaamd, zijn verantwoordelijk voor de samentrekking van je spieren.  

Ze zien er zo uit:  Zoals je op de foto kunt zien, verdwijnt de zogenaamde "H-zone" wanneer de spieren samentrekken omdat de koppen van de myosine en actine binnen de sarcomeren samentrekken. Om deze samentrekking met het beste resultaat te laten plaatsvinden, moeten de koppen van de myosine en actine perfect op één lijn liggen. Als je spieren te gespannen zijn, is de "H-zone" in je spieren te klein om een efficiënte spiercontractie te krijgen, waardoor je kracht uiteindelijk beperkt wordt. Helaas is er geen manier om precies te weten hoe lang je sarcomeren zijn, maar als je altijd strakke spieren hebt zou het slim kunnen zijn om ze te gaan rekken en te kijken of het je prestaties beïnvloedt.  

Nu vraag je je misschien af: "Wat nou als ik te veel rek? Zou ik dan geen kracht verliezen?" Nou, dat valt te betwijfelen. Als je spieren flink uitgerekt zijn, bouwt dit een passieve spanning in de spier op, dit kan je spier weer helpen sneller samen te trekken, wat resulteert in meer explosieve kracht. De correlatie tussen de lengte en de kracht afgifte wordt in deze afbeelding getoond: 


Conclusie

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat het rekken van de spieren niet voor iedereen even gunstig is. Dit is iets wat je zou kunnen uitproberen, waarbij je goed moet letten op de resultaten die het oplevert en hoe het aanvoelt. Hoeveel baat je hebt bij rekken hangt ook af van je doelen binnen de sport die je uitoefent. Voor een powerlifter zou een hoge mate van passieve kracht gunstig kunnen zijn voor de squat, omdat grote spiergroepen worden uitgerekt aan het eind van de lift. Door deze passieve kracht die opbouwt is het omhoog komen makkelijker.