Het belang van opwarmen

Welkom bij onze vierde Fact Friday!

Deze week gaan we bespreken waarom opwarmen belangrijk is op de langere termijn! Nogmaals, pak dat notitieboekje, pen en maak aantekeningen. De gewrichten in je lichaam zullen je dankbaar zijn voor deze informatie. 

Waarom is opwarmen belangrijk?

We weten allemaal dat opwarmen belangrijk is bij elke vorm van training, dat is een feit. Het pompt bloed in de spieren waardoor ze minder snel geblesseerd raken en klaar zijn om alles te geven. Zoals sommigen van jullie zullen weten, zijn je spieren niet het enige wat je opwarmt, je "smeert" ook je gewrichten als je opwarmt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je gewrichten gesmeerd worden en wat zijn de nadelen als je dit niet goed doet? Dat is wat we je zullen proberen uit te leggen in deze Fact Friday post. 

De anatomie van een warming up

De meeste van de grote gewrichten die te vinden zijn in ons lichaam, zijn zogenaamde synoviale gewrichten. Dit is een type gewricht dat synoviale vloeistof bevat. Synoviale vloeistof is een vloeistof die je lichaam zelf aanmaakt, dit werkt als een smeermiddel zodat de oppervlakken van de botten die samenkomen in een gewricht soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Deze soepele beweging is niet alleen gunstig voor een betere kracht afgifte, maar de gewrichtsvloeistof is ook verantwoordelijk voor de voeding van het gewrichtskraakbeen. Dit gewrichtskraakbeen is een rubberachtige, glanzende en ongelofelijk glibberige substantie die de buitenste delen van de botten in een gewricht bedekt. Eén van de manieren waarop dit gewrichtskraakbeen gezond blijft is doordat de gewrichtsvloeistof voedingsstoffen afgeeft tijdens compressie en decompressie. Wanneer het kraakbeen wordt samengedrukt, bijvoorbeeld tijdens het squatten, wordt de gewrichtsvloeistof naar buiten geduwd. Wanneer decompressie plaatsvindt, zuigt het de vloeistof weer aan. Wanneer deze vloeistof wordt aangezogen, geeft het verse voedingsstoffen aan het gewrichtskraakbeen. 

Om weer even terug te komen op het smeren van de gewrichten.

Als je gewrichtsvloeistof vaak wordt samengeperst, zoals tijdens een warming up, wordt het warmer waardoor de viscositeit toeneemt en het een beter smeermiddel wordt. Zoals hierboven uitgelegd, is deze smering belangrijk voor de soepele beweging van gewrichten en een beter vermogen om je gewrichtskraakbeen te voeden. Vooral het laatste is belangrijk op de lange termijn, aangezien het gewrichtskraakbeen dat je lichaam heeft aangemaakt, niet in staat is zichzelf te reproduceren als je eenmaal uit de puberteit bent. Dus wanneer het beschadigd is, is deze schade vrijwel onomkeerbaar. 

Conclusie

Als je voor een langere tijd geen goede warming up doet vóór zware inspanningen kan dit leiden tot schade aan het gewrichtskraakbeen. Dit kan op den duur leiden tot artrose. En niemand wilt artrose, toch? 

Denk dus aan je gewrichten en deze Fact Friday voordat je alles op alles zet tijdens het sporten en doe een goede warming-up. Gebruik deze tijd om jezelf mentaal voor te bereiden en maak hiermee jezelf klaar om er tegenaan te gaan op een verantwoorde wijze.