Schouder instabiliteit

Welkom bij onze vijfde Fact Friday!

Deze vrijdag bespreken we schouder blessures. Pak je notitieboekje, pen en maak aantekeningen. Je schouders zullen je dankbaar zijn voor deze informatie!
 

Waarom bespreken we dit?

Er zijn veel atleten die schouderblessures hebben gehad of dit op het moment hebben, vaak zijn deze blessures gerelateerd aan instabiliteit van de schouder. Maar waarom is de schouder instabiel en hoe kun je hem sterker maken zodat je blessures kunt voorkomen en hiermee uiteindelijk je prestaties kunt verbeteren? Om die vraag te beantwoorden moeten we eens kijken naar de anatomie van het schoudergewricht.  

Het schoudergewricht

Zoals sommigen van jullie wellicht weten is de schouder een kogelgewricht, waardoor het vrij kan bewegen in bijna alle richtingen. Maar de kop van het schoudergewricht past niet zo goed in de kom, omdat de kom vrij ondiep is en de kop meer eivormig is dan rond. Dit creëert op zichzelf al een mate van instabiliteit in de schouder, die vervolgens moet worden gecompenseerd door spieren rondom de schouder. Deze spieren zijn de rotator cuffs. 

De rotator cuffs zijn een groep van 4 spieren die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de stabiliteit in je schouder. Hoewel je ze dag in dag uit non-stop gebruikt, kunnen ze vaak worden overmeesterd door de grotere spiergroepen eromheen, waardoor de rotator cuffs relatief zwak blijven. Het is belangrijk om goed voor de rotator cuffs te zorgen, omdat ze je schouder de stabiliteit bieden die je nodig hebt voor alledaagse dingen en oefeningen zoals bankdrukken, military press, maar ook dingen als squats en deadlifts. Bovendien kunnen je rotator cuff spieren erg kwetsbaar worden naarmate je ouder wordt, dus blessurepreventie is enorm belangrijk als het gaat om schouders. Het genezen van schouderblessures kan overigens vrij lang duren, afhankelijk van de soort blessure natuurlijk. Bij de meest voorkomende schouderblessure, het subacromiale pijnsyndroom (SAPS), is slechts ongeveer 30% van de mensen binnen 6 weken hersteld. Ongeveer 50% is hersteld na 6 maanden en 60% is hersteld na 12 maanden. Dus de conclusie die we kunnen trekken is dat je goed voor je schouders moet zorgen! 

Oefeningen voor schouderinstabiliteit

We hebben hieronder een video toegevoegd die een gedetailleerde uitleg geeft over verschillende oefeningen die je kan doen om je rotator cuffs te versterken. Zelfs als je nog nooit last hebt gehad van je schouders kan het zeker geen kwaad om ze nog sterker te maken, toch?  

Rotator Cuff oefeningen