Het belang van in beweging blijven

Welkom bij onze zesde Fact Friday! 

Deze vrijdag bespreken we waarom het belangrijk is om te blijven bewegen. Nogmaals, pak dat notitieboekje, pen en maak aantekeningen. Deze informatie kan op langere termijn belangrijk zijn voor je gezondheid.

Beweeg ik genoeg om als gezond te worden beschouwd?

We weten allemaal dat het belangrijk is voor ons lichaam om te blijven bewegen en te sporten, op deze manier blijven we gezond. We laten ons bloed rondpompen, onze spieren worden sterker, het voelt goed omdat het chemische stoffen in je lichaam vrijmaakt die je gelukkiger maken, de lijst gaat door en door. Als we alleen kijken naar lichaamsbeweging, dieet en andere factoren buiten beschouwing gelaten, wordt iemand die een paar keer per week beweegt meestal als een gezond persoon beschouwd. Maar met hoeveel lichaamsbeweging word je eigenlijk als gezond beschouwd en waaruit moet die lichaamsbeweging bestaan? 

In Nederland besloot een bepaalde organisatie in 1998 dat het tijd was om een norm op te stellen voor hoeveel iemand moet bewegen om als gezond te worden beschouwd. Met deze norm werd het voor zorgprofessionals gemakkelijker gemaakt om te beslissen of iemand meer moest bewegen of sporten. In 1998 was deze norm overigens anders dan de norm die vandaag wordt gehanteerd.

De manier waarop onze maatschappij tegenwoordig is vormgegeven, dus met veel kantoorbanen, het soms thuis moeten werken en vaak de hele dag naar een computerscherm staren, creëert een zogenaamde sedentaire levensstijl. Dit is een levensstijl waarin weinig tot geen lichaamsbeweging plaatsvindt. Hoewel wij geloven en hopen dat iedereen die dit leest waarschijnlijk niet zo een soort levensstijl heeft, is het belangrijk om in gedachten te houden wat de norm is als het aankomt op bewegen en bewegen. 

Conclusie

In 2017 werd gesteld dat voor volwassenen tussen 18 en 55 jaar oud, om als gezond te worden beschouwd, je minstens 150 minuten matige tot zware lichaamsbeweging per week moet hebben. Houd hierbij in gedachten dat meerdere dingen als lichaamsbeweging kunnen worden gezien bij deze norm. Zo wordt fietsen met een snelheid van meer dan 15 km/u als matige lichaamsbeweging beschouwd, of bijvoorbeeld wandelen tegen een stevige wind in. Dit klinkt niet al te moeilijk, toch? Maar de trieste waarheid is dat slechts 44% van de volwassenen in Nederland onder deze norm valt. Dus de volgende keer dat je erover nadenkt om de auto te pakken om ergens heen te gaan, denk dan aan deze Fact Friday en pak de fiets of ga wandelen indien mogelijk. Maak geen deel uit van de 44%! Nog beter, probeer deel uit te maken van de 1% van de mensen die zichzelf elke dag mentaal en fysiek uitdagen.