Wat zijn SARMs? Effecten, bijwerkingen en alternatief

SARMs

Voorganger van SARMs

Anabolen steroïden circuleren al jaren binnen de sportwereld. Naarmate fanatieke sporters en bodybuilders op zoek gingen naar middelen om de aanmaak van spiermassa te vergroten steeg het gebruik van anabolen enorm binnen de sportwereld. Iedereen probeert het maximale te bereiken en veel sporters schromen niet voor het gebruik van hulpmiddelen om dit te behalen. Langzamerhand werd steeds meer duidelijk wat de nadelige effecten van anabolen betekenden voor het menselijk lichaam. De middelen zijn verboden door de schadelijke bijwerkingen die het gebruik met zich meebrengt. Zo is er een waslijst aan potentiële bijwerkingen bij het gebruiken van deze middelen zoals, acne, haarverlies, leverschade, toename van borstontwikkeling, verminderde vruchtbaarheid en ga zo maar door.

Onstaan van SARMs

Tijdens de zoektocht naar medicijnen om mensen op oudere leeftijd nog fysiek sterk te houden zijn SARMs ontdekt. SARMs staat voor Selectieve Androgeen Receptor Modulator. Deze medicijnen maken aanspraak op de androgenenreceptor, het celcomponent dat wordt aangesproken door testosteron en andere steroïden. De eerste SARM die ontdekt werd was Andarine en leek minder bijwerkingen te hebben dan andere anabolen. Maar enkele jaren later werd een nieuwe SARM ontdekt genaamd Ostarine. Deze leek veel belovender dan zijn voorganger en werd uitbundig getest. In een 12 weken durend onderzoek onder mannen werd een toename in spiermassa, een afname in vetmassa en betere prestaties aangetoond. In de jaren daarna werden nog tal van andere SARMs ontwikkeld waaronder Testolone, Ibutamore, Ligandrol en Cardarine. Door het competitieve component van sport was de aantrekking naar middelen als SARMs groot. De WADA besloot SARMs toe te voegen aan de dopinglijst doordat het niet in lijn zou zijn met de richtlijnen. Maar dit weerhield sporters niet om te experimenteren met de middelen. De interesse in SARMs bleef groeien en het aantal positieve testen onder professionele atleten werd door de jaren heen alleen maar groter. Zo worden SARMs online in honderden webwinkels verkocht als onderzoekschemicaliën die niet voor eigen gebruik bedoeld zijn. Echter kan iedereen deze middelen legaal bestellen zonder problemen. In Nederland is het bezit en gebruik van SARMs namelijk legaal.

Bijwerkingen van SARMs

De hoop van biochemici was dat de ‘lichaamsvreemde’ structuur van SARMs ervoor zouden zorgen dat de omzetting van testosteron in andere hormonen door dezelfde enzymen die testosteron transformeren onmogelijk maken. Maar dit blijkt helaas tot op heden niet het geval. Tientallen SARMs die op de markt circuleren gaan gepaard met verschillende bijwerkingen. Deze effecten variëren van hoge bloeddruk, haarverlies, uitslag, impotentie tot zelfs afname in zicht. Hierom heeft nog geen enkele SARM groen licht gekregen van instanties voor humaan gebruik. De intensiteit van de bijwerkingen van SARMs kan variëren, maar door het experimentele karakter van de medicijnen wordt het door velen overgedoseerd. In de onderzoeken naar Ostarine werd een dosering van 3mg gebruikt terwijl op sommige fora doseringen tot wel 50mg gerapporteerd. Deze hoeveelheden brengen een verhoogd risico op een lagere natuurlijke testosteron aanmaak in het lichaam wat veel gevolgen kan hebben. Door zowel overheden als experts wordt het gebruik van SARMs daarom sterk afgeraden.

Natuurlijke alternatieven

Natural Supplements

De zoektocht naar hulpmiddelen voor het vergroten van spiergroei blijft bestaan.

Zo worden er ook meerdere natuurlijke alternatieven ontdekt voor het gebruik van anabolen of SARMs. Een daarvan zijn ecdysteroïden, maar in het bijzonder Turkesterone. Deze stoffen komen van nature voor in de Ajuga Turkestanica plant en worden al jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeswijze voor verschillende doeleinden. Ecdysteroïden zijn natuurlijke steroïden achtige stoffen die krachtige eigenschappen beschikken. De plantenextracten zijn recentelijk onder de aandacht gekomen door de positieve bijdrage die zij kunnen leveren aan de sportprestaties van atleten, met name bodybuilders. De ecdysteroïden worden gezien als veiliger alternatief voor de verboden en schadelijke anabolen en SARMs. De bijwerkingen die van toepassing zijn bij anabolen en SARMs worden namelijk niet gerapporteerd bij het gebruik van ecdysteroïden.

De Turkesterone Plus van Gym Natural bevat 10% Turkesterone en een HBC-Complex om de opname in het lichaam te verhogen. Benieuwd naar dit product? Klik hier voor meer informatie

Turkesterone Plus Gym Natural 10% gestandaardiseerd potje voorkant 60 capsules
Turkesterone Plus
Turkesterone Plus

Turkesterone Plus

Normale prijs€29,95
/
Inclusief belasting. Verzending berekend bij het afrekenen.